Medium vs WordPress Hangisi Daha İyi?

Medium vs WordPress hangisi daha iyi diye bir yazı görünce, aklınıza ulan acaba medium da nedir diye düşünebilirsiniz. Düşünmeyin bence, çünkü medium artık WordPress abisi gibi büyüdü. O kadar büyüdü ki, artık sadece içerik yazma amacı olanların, ilk duraklarından bir tanesi oldu. Adım adım ilerleyeceğiz, umarım faydası olur. Haydi startı verelim.

medium-vs-wordpress
medium-vs-wordpress

Medium vs WordPress karşılaştırılmasından önce

Öncelikle medium ve wordpress, fevkaladenin fevkinde, blog dünyasının nacizane bebekleri. İkisi de genel olarak bloglamaya yönelik olsa da birçok web site ve blogger her ikisini de kullanıyor. Bu yazı tamamen, benim şahsi fikirlerim. Yani Medium vs WordPress diye aratıp, bu nasıl yazı ya derseniz, üzülürümmm 🙂 Web sitelerine girmek için, isterseniz Google’dan aratarak, isterseniz WordPress ve Medium için ikisinin ismini seçmeniz yeterli 🙂

İçerik oluşturma

İçerik oluşturma kısmında, ben hem wordpress, hem de medium kullanan birisi olarak söyleyebilirim ki, Medium wordpress’ten biraz daha iyi. Gerçi Guttenberg ile bu içerik oluşturma kısmını bir nebze olsun iyileştirdi, fakat ilk olarak kim yaptıysa, patron da O’dur.  Neyse efendime söyliyim, wordpresste de içerik yazmak meşşakatli değil aslında. Medium’un daha kolay olmasının sebebi, metin editörü. Örneğin ilk harfi büyük yazma kısmı benim en fazla hoşuma giden taraflarından. Medium biraz daha sosyal medya gibi ya, nasıl ifade edeyim bilmiyorum da mesela bir diğer yazarı etiketleme olanağı filan daha güzel. O yüzden benim için içerik yazma konusunda Medium daha başarılı.

SEO, Google, Özelleştirme

Evet, geldik kuru fasülyenin faydalarına. SEO, Google ve yazıların özelleştirilmesi konusunda, WordPress daha başarılı. Belki ilerleyen zamanlarda Medium bir atak yapıp, bu özelleştirme seçeneklerini bizlere sunabilir. Ama şu an için, Medium bayağı yol kat etmesi gereken konumda. WordPress’in eklenti dünyası olsun, tema dünyası olsun bayağı zengin. Zaten yanlış hatırlamıyorsam, Medium, Twitter aleminin 140 karakterinden sıkılmış olanlarından oluşan bir ekiple oluşturulmuştu diye hatırlıyorum.

Kullanım Kolaylığı

WordPress site sahibi olacaksanız, elinizde iki tane ihtimal var. Birincisi dosyaları ftp aracılığıyla yükleyip ya da hosting firmanızın otomatik kurulum desteğiyle veri tabanı ayarlamaları filan yapıp, oluşturacaksınız. Evet, cümle uzun ama en kısa hâliyle anlatmaya çalıştım. Medium ise Sosyal medya hesaplarınız var ise direkt bağlayıp, yazma olanağı sunuyor size. Bazı web sitelerine, direkt yönlendirme ile olanak sağlıyor ama herkese tanıdığı bir imkân değil ne yazık ki. Yani amacınız sadece bloglama ise ya da ne bileyim, ben yazayım da okunur belki diyorsanız, medium daha cazip geldi bana. Olur da hosting firmanızla sorun yaşarsanız, başınız ağrıma noktasına gelebiliyor.

Kazanç Sistemi

Medium, partner sistemi adı altında bir sistem çıkarttı. İsterseniz Tükçe, isterseniz Farklı dillerde yazılar yayınlayabiliyorsunuz. Kullanıcılar takip ettikçe ya da abone olan kullanıcılara özel içerikler ürettikçe, kazancın bir kısmını sizinle paylaşıyor. WordPresste ise birçok reklam sitesi, ilk başta da adsense ile kazanç elde edebiliyorsunuz. Bazı siteler, reklamları abartıyor. Hatta bazı sitelere, sırf bu reklam sebepli, girmek dâhi istemiyorum. WordPress web siteniz, eğer sağlam içerik üretiyorsa, tanıtım yazıları filan da yayınlayıp gelir elde etmeniz mümkün. Bu yüzden kazanç elde etmek için, WordPress daha kazançlı gibi görünüyor.

Medium vs WordPress Tercihim

Benim kendi tercihim, fark edeceğiniz üzere wordpress. Fakat ilerleyen zamanlarda medium bir güzellik yapar, WordPress gibi script paylaşma olanağı tanırsa, bu durumda kesinlikle Medium’dan yana kullanırım. Genel itibariyle her ikisi de harika platformlar. Her ikisinin de artı ve eksi yönleri var. Ama mevcut şartlarda, medium azıcık daha kasmalı. Her ne kadar insanlar, okumuyoruz filan dese de kim bilir belki bir mucize olur ve insanlar tekrardan okumaya başlarlar. İyimser olmaya çalışıyorum 🙂

Son olarak

Medium vs wordpress konusuna elimden geldiği kadar değinmek istedim. İsterseniz, siz de kendi tercihinizi yazın, bakalım neler olacak. Siteye anket eklentisi ekleyip, daha da yavaşlatmak istemedim siteyi. Görüşmek üzere 🙂

Bir önceki yazımız olan Yeni Bloggerlar için Tavsiyeler başlıklı makalemizde blogger nedir, bloggerlar ne yapmalı ve bloggerlik için ne yapabilirim hakkında bilgiler verilmektedir.

“Medium vs WordPress Hangisi Daha İyi?” üzerine 13 yorum

  1. Bence ikisi de çok iyi. Fakat kullanım amacı ve profesyonelliğe göre değişir. Medium uzun yıllar kullandım. Hosting vs derdi olmadan sadece yazılarına odaklanıyorsun. Fakat WordPress de artık son yıllarda oldukça gelişti. Tema ve eklenti bakımından özellikle biz oyun sevenler için kesinlikle wordpress oldukça önde diyebilirim. Kendi hostunda da barındırma imkanınız var.

    Yanıtla
  2. WordPress kullanıcı olarak bence daha kaliteli ve kullanışlı herkes farklı düşünceye sahip tabikide

    Yanıtla
  3. WordPress açık ara fark ile harikalar yaratacağını düşünenlerdenim ben sabit wordpress kitlesindeniz bizde daha kullanışlı ve avantajlı olacağını düşünüyorum

    Yanıtla
  4. Bence wp hocam bir çok eklentiyle birlikte SEO için falan özellikle çok işime yarıyor

    Yanıtla

Yorum yapın