Zengin İçerik Nasıl Yazılır?

Bugünkü konumuz her kişisel blog yazarının yaşadığı sıkıntılar arasında olan zengin içerik nasıl yazılır sorusuna yanıt niteliğinde olabilecek nitelikte. Açıkçası bu sorunun yanıtını hepimiz biliyoruz. Ama yönergeler nasıl olacak, ne şekilde olmalı, yazarken nelere dikkat etmeliyiz gibi sorular bizim kafamızın karışmasına yol açıyor. Bu kafa karışıklığını bir zamanlar yaşayanlar arasında ben de vardım. Bu karışıklığı kısmen aştım. Sizlere izlediğim adımları karınca, kararınca anlatmaya çalışacağım. Siz de değerli yorumlarınızı eksik etmezseniz sevinirim.

Zengin içerik hazırlama
Zengin içerik hazırlama

Neden Zengin İçerik?

Zengin içerik Nasıl Yazılır sorusundan ziyade, neden zengin içerik yazma gerekliliği olduğunu kavraman gerekiyor. Yani ezbere zengin içerik, şöyle olur böyle olur demek yerine açıkça söyliyim. Kendinizi ele alın mesela, siz oradan buradan yapılmış alıntılarla dolu olan yazıyı mı yoksa yazarın kendi fikirlerinin yer aldığı dolu dolu yazıyı mı tercih edersiniz. Aslında cevabı biliyorum, ama siz düşünün bunu bir de. Uzatmaya gerek yok, mesajı almışsınızdır diye tahmin ediyorum.

Zengin İçerik Aslında Ustanın Elinden Yapılmış Bir Yemektir

İlk başta duyduğunuzda birazcık saçma gelebilir. Evet, kafanızda şekillenmiyorsa gerçekten de saçma. Bir restorana gittiniz, orada karşınıza bir menü, bir sürü yemek listesi. Ama siz karar veremediniz hangini seçeceğinize. Yalnız bir de özel menü diye bir kısım var, o kısımda ise herkesin bildiği bir ustanın yemekleri yer almakta. O yemekleri tercih edersiniz doğal olaraktan, çünkü o usta yemekleriyle ünlüdür. Kişisel blog yazarı da zengin içerik kısmını bu şekilde ele almalıdır. Yazılarınız size özgün olsun. Yazış şekliniz; hatta ve hatta seçeceğiniz kelimeler dahi size özgün olursa bu durumda hem farkınız ortaya çıkacak, hem de zengin içerik kapılarını aralamış olacaksınız.

Sadede Gelelim, Zengin İçerik Nasıl Olmalı?

Zengin içerik hazırlama
zengin içerik hazırlama

Bu soruyu soracağınızı bildiğim için kendimi ona göre ayarladım. Zengin İçerik denince benim aklıma ilk olarak şu kıstaslar yer almakta. Dilerseniz beraber göz atalım.

# İçeriğin içinde, konuyu kafada şekillendirecek görseller yer almalı. Neden?

Çünkü her kullanıcı yazılanları en akılcı şekilde anlamayabilir. Yazı dilinde anlaşılmalar takdir edersiniz ki bir hayli fazladır. Özellikle son zamanlarda moda olan, infografik görsellerden yararlanmanız sizin yararınıza.

# İçerik gerekirse sayısal verilerden yararlanılarak yazılmalı. Neden?

Bir nesnel veri açıklıyorsunuz diyelim. Bu nesnel verilerin de doğruluğunu ispatlamak durumundasınız. Bu durumda kalkıp da kişisel görüşlerinizden bahsedersiniz, ne yazık ki dışarıda o konuda konuşan herhangi birinden bir farkınız kalmaz.

# İmla kurallarına dikkat edilmeli. Neden?

Tamam bir edebiyat öğretmeni değilsiniz, tamam bir kişisel blog yazarısınız dergi yazarı değil. Ama bir de şöyle düşünün, imla kurallarına uyulmayan, baştan savma yazılmış içerikler, ne dediği tam olarak anlaşılmayan yazılar sizce ne derece doyurucu olabilir?

# İçeriği yazarken kendinizi okuyucunun yerine koyarak yazın. Neden?

Ben yazarken bu soruyu kendime sıkça soruyorum. Çünkü kendimin okumayacağı hiç bir şey web sitemde yer almıyor. Zira bu yüzden slogan “Kişisel Blog ve Ötesi” diye geçmekte. Tabii birazcık beta sürümde gibiyiz temadan kaynaklı sorunlardan dolayı. Ama zamanı geldiğinde hallolabilecek şeyler.

Neyse sizi kişisel sorunlarımdan kurtarıp, asıl mevzuya getireyim. Kendinizi okuyucunun yerine koyarak yazdığınız zaman, bu yazınızın doyurucu ve gerçek anlamda zengin içerik yazabilmenizi sağlar.

# Kaynak göstermekten korkmayın, hak edene hak ettiği değeri verin. Neden?

Yararlandığınız bir kaynağı göstermek son zamanlarda çekinilen bir durum oldu. Nedendir bilmiyorum, ama insanlar kaynaklarını göstermekten bir hayli çekinir oldular. Google’dan araştırıp, bilgi edindikleri web sitelerini, okuduğu kitapları anlatamaz oldular. Bu bir emek hırsızlığıdır. Bunu göz ardı etmezseniz, eminim ki karşılığını alacaksınız.#

# Son rütuşlar…

Yazmayı sevin, yazmayı mecbur olduğunuz için değil, gerçekten yazmak istediğiniz için yazın. Bir Çin atasözü der ki;

Bir saat mutlu olmak istiyorsan, Şekerleme yap.

Bir gün mutlu olmak istiyorsan,Balık tut.

Bir hafta mutlu olmak istiyorsan, Tatile çık.

Bir ay mutlu olmak istiyorsan, Evlen.

Bir yıl mutlu olmak istiyorsan, Servete kon.

Bir ömür boyu mutlu olmak istiyorsan, Sevdiğin işi yap…”

“Zengin içerik nasıl yazılır” sorusuna kişisel blog’u üzerinden elimden geldiğince yanıt vermeye çalıştım. Umarım beğenirsiniz. Peki sizce bu bir zengin içerik mi?

Bir önceki yazımız olan Kişisel Blog Sahibi Olmanız İçin 8 Neden başlıklı makalemizde kişisel blog, kişisel blog nedenleri ve kişisel blog oluşturma nedenleri hakkında bilgiler verilmektedir.

“Zengin İçerik Nasıl Yazılır?” üzerine 5 yorum

  1. Sade, anlaşılır ve okunaklı bir yazı olmuş.

    Bu yazıyı zengin yapan, maddelendirme biçimi, maddelerin dizilim, atasözü kısmı ve yazılan maddelerin uygulanmasıdır.

    Emeğe saygı. ?
    Devamı bekleniyor. ?

    Yanıtla
  2. Güzel Paylaşım için çok Teşekürler. Zengin içerik aynen bu yazdiğiniz gazi gibi yazilmali . Kaleminize sağlık.

    Yanıtla

Yorum yapın