Merhabalar. Bu sefer kendimin de aşırı derecede bağımlı olduğu olmadığı zamanlarda aşırı derecede sıkıntı olan cep telefonlarına değinmek istiyorum. Neden derseniz çünkü bu artık tamamen bir ihtiyaç haline geldi. Günler geldi geçti. Graham abimiz telefonu icat etti etmesine de aradan zaman geçtikçe artık bizler telefonu değil, telefon bizi kontrol altına almaya başladı. Mesela çok ama çok lüks bir telefonunuz var. S4 olsun, Iphone 5s olsun bunlar. Bunlar internete bağlanır bağlanmaz güncellemeler yapacak, size maillere bakmanızı gerektiren bir kaç bildirim verecek şarjları bitince şarj etmeniz gerekecek, hafıza dolunca onun hafızasını genişletmenizi ya da bir kaç dosya silmenizi isteyecektir. Bunları yapmazsanız ne olacak sevgili arkadaşlar. Telefon ya bozulacak ya da uygulamalarınız bir süre sonra açılmayacak. Haliyle hiç bir halt anlamayacaksınız. Olayın garip ama garip tarafı bizler gittikçe daha da bir fazla akıllı telefon meraklısı olduk. Bu bence şahsi bir fikrim, görmemiş insanlarız. Telefon çıkarttılar piyasaya şu özelliklere sahip diye. Biz de haliyle kafayı yedik. Bundan seneler önce yurt dışından bir arkadaşım baan 3G’yi söylerken ben açıkçası merak etmiştim. Çünkü çok ama çok güzel bir olay. Bunun internete uyarlanması daha bir güzel. Ama o teknolojinin yapısı onlar kullanalı 5 10 sene olmasına karşın Türkiye’de alakası bile yoktu. Çok sonradan bu teknolojiyi gördüğümüz için dediğim gibi kafayı yer olduk. Özellikle öğrenciler. Gelirleri olmamasına rağmen (buna ben de dahilim) ellerindeki telefon anne-babalarınn maaşlarıyla eş değer.Yeni model çıkınca yeni model alma merakı da var tabi. Mesela s3 çıkınca bayağı bir rabet görmüştü. Çok da beğendiğim bir telefon. Yanlız s4 çıkınca nedendir bilinmez bazı kesim bunun popülaritesinin azaldığın görebiliyoruz. Neden çünkü onun üstünde bir model var. Akıllı telefon kullanma oranımız %19 gibi bir kesim olmasına karşın yine de bu akıllı telefon olayını mantıklı olarak kullandığımızı zannetmiyorum. İnsanlar akıllı telefonlarıyla internete erişerek, e-postalarına bakarak ya da ne bileyim böyle gerekli şeyler için kullanırlar. Bizim vatandaş ise facebook twitter vs şeyler için kullanır.
Olaya bir de şu açıdan bakalım. Akıllı telefon kullanımı ülkemizde %19 dedim az önce. Peki bu oran diğer ülkelerde nasıl? İşte buyrun bakınız. Umarım ingilizceniz vardır.

Bir önceki yazımız olan Her şey güzel giderken çıkan aksilikler başlıklı makalemizde Her şey güzel giderken çıkan aksilikler, sezai ve sezaiacima.com hakkında bilgiler verilmektedir.
Bir yanıt yazın