Kitap Okumaya Nasıl Başlayabiliriz ?

Kitap okumaya nasıl başlayabiliriz başlığı biracık garip geldi değil mi? Bence de öyle. Garip gelme sebebi, insanların kendilerine bu soruyu sormadaki korkaklığı. İnsanlar sürekli olarak, “zamanım yok, ısınamıyorum, sürekli devam ettiremiyorum” şeklindeki bahaneleri bulunuyor. Kitap okumak, bana göre dünyanın en güzel etkinliklerinden birisi. Ufkunuzun genişlemesine olanak sağlar. Bunun yanında bir de düşünce ve kelime dağarcığınızı geliştirir.

Kitap okumaya başlamak için, öncelikle bunu istemelisiniz. Yani ben bu kitabı zorunluğu olduğum için değil, okumak istediğim için şeklinde düşünmelisiniz. Bazen, bir ödev sebepli ya da bir tez sunumu kaynaklı kitap okunması gerekebiliyor. Benim bahsettiğim tam olarak bu değil. Kendinizi şartlandırmayın kısacası.

Kitap okumaya nasıl başlayabiliriz sorusunu kendinize sorun. Okursam ne artısı olacak ya da okumamak bana ne kaybettirecek tarzında sorular. Okuduğunuz şeyin, size artı ve eksilerini karşılaştırıp, okumaya başlayın.

Kitap okumak için yüksek ücretler ödemenize gerek yok. İsterseniz ısınmaya başlamak için, sesli kitap ya da pdf kitaplar edinebilirsiniz. Teknolojinin gelişmesiyle beraber artık olanaklar da değişti. Ama bu yaptığınız kitabın sayfalarını birer birer geçmedeki keyfi verir mi bilemem.

Şuraya birkaç öneri bırakıyorum sesli kitaplar için.

Konuşan kitaplık: https://konusankitaplik.mkutup.gov.tr

Storytell: https://www.storytel.com/tr/tr/

Biryudum Kitap: https://www.biryudumkitap.com/

Ağırdan yavaşa değil, yavaştan ağıra geçiş yapın. Tıpkı ilk kez tadacağınız yemeğin tadına bakmak için çekininrcesine. Yani şu olmasın kesinlikle. Ben alacağım 1000 küsür sayfalık şaheseri okuyacağım. Kitap okumaya ısınmamış bir insana 1000 sayfa derseniz, zaten başlamadan bırakacaktır.

kitap-okumaya-nasil-baslayabiliriz
kitap-okumaya-nasil-baslayabiliriz

İlgi alanlarınıza odaklı kitaplar okuyun. Bunun illa bir kitap olmasına da gerek yok. Bir dergi olabilir, bir makale olabilir veya kuytuda silinmeye yüz tutmuş bir blog yazısı da olabilir. Önemli olan şey, sizin ısınmanızdır. Isındıktan sonra zaten kendiniz devam etmek isteyeceksiniz.

Ortam konusunu o kadar dert etmenize gerek yok. Kirliymiş, düzensizmiş şeklinde bahanelerle kafanızı yormak yerine, önceliğiniz okumak olsun. Kitap okumaya nasıl başlayabiliriz sorusunun cevabı aslında içinde. “Başlamak”. Yani başladıktan sonra gerisi gelir. Ortamı sonra da düzeltebilirsiniz.

Kitap okurken, küçük notlar alın. Kendi hayatınızla bağdaştırabileceğiniz, “Ben bunu şuradan hatırlıyorum” diyebileceğiniz şeyler. Komik şeyler de olabilir. Sizin için hangisi daha işlevsel bilemem. Tek bildiğim, kafanızda şekillendirmeniz sizlerin yararına.

Kitap öneri sitelerine o kadar da fazla güvenmeyin. Kitap öneri sayfalarının birçoğu, hangi gönderi çok tutar, ona odaklı. Yani kitap okumaya nasıl başlayabiliriz kısmından ziyade hangi gönderi paylaşırsam tutmaya odaklı.

Bu yazdığım yazı, kendime olan sitemimden kaynaklı. Günlerdir kitap okuyamıyorum ve bir şeyler yazarak hem kendime hem size bu gerçeği anlatmak istedim. Kitap okumamanın birçok bahanesi var. Ama başlamak için de bir sürü fırsatınız.

Kitap okumaya nasıl başlayabiliriz sorusuna elimden geldiğince yanıt verdim. Umarım beğenmişsinizdir. Şimdi size soruyorum, kitap okumaya nasıl başlayabilirim ?

Bir önceki yazımız olan Yeni Bloggerlar için Tavsiyeler başlıklı makalemizde blogger nedir, bloggerlar ne yapmalı ve bloggerlik için ne yapabilirim hakkında bilgiler verilmektedir.

“Kitap Okumaya Nasıl Başlayabiliriz ?” üzerine 10 yorum

  1. Storytel gibi başka bir uğraşla uğraşırken bir yandan kulaklıkla kitapların dünyasına girebilir ve kalıcı bir kitap okuma alışkanlığı elde etmiş olursunuz.

    Yanıtla
  2. Bu bilgilendirici içerik için çok teşekkürler. Daha fazla okuyup daha fazla yazabildiğimiz günler bizlerle olsun.

    Yanıtla
  3. Bu konu hakkında bilgi vermeniz çok güzel. Genellikle türkçe içerikler az oluyor fakat böyle güzel içerikler görmek ve okumak çok zevkli.

    Yanıtla

Yorum yapın